Блог UA

Як позбутись прищів?

Blog UA
Вони з’являються завжди зненацька. За законом підлості, часто перед важливою подією чи побаченням. Їх заведено вважати “привілеєм” підліткового віку, але й у дорослому віці вони часто псують шкіру, настрій та день. Їх всі ненавидять і мріють позбутися, видушують самостійно, але тільки псують цим ситуацію. Звісно, ви здогадалися, що мова піде про прищі. 

В даній статті ми обговоримо це неприємне явище, розберемося, звідки вони беруться, застережемо від розповсюджених помилок щодо прищів і поділимося способами, як прибрати прищі. Поїхали. 

Що таке прищі?

Назвати прищі шкірним захворюванням було б не зовсім коректно. Це, скоріше, збій у функціонуванні дерми. Вони з’являються, коли себум — продукт роботи сальних залоз, відомий як “шкірне сало” — блокує пори. 

Бувши заблокованою, пора вже не здатна вивести відпрацьовані продукти життєдіяльності, і утворюється запалення. Втім, не тільки себум може забити пору. Причини бувають у відмерлих клітинах шкіри, бактеріях, або волосині, яка не може прорости. Закорковування пор призводить до нагноєння. Так з’являються різні види прищів, такі як прищі на підборідді, акне, комедони, вугрові висипи, підшкірні прищі тощо. 

Найчастіше від прищів страждають обличчя, груди, плечі та верхня частина спини. Це зумовлено великою кількістю сальних залоз на цих зонах. 


Причини виникнення прищів

У боротьбі з прищами важливо визначити першопричину їх появи. Чому “обсипало”? Розглянемо найпоширеніші причини виникнення таких проблем: 

  • Гормональний дисбаланс. Прищі гормонального походження — частий супутник молодих людей у пубертатний період. Вони можуть вискакувати й під час вагітності, коли організм матері проходить повне гормональне “переналаштування”. У деяких дівчат обличчя обсипає під час певної фази менструального циклу. В будь-якому разі, якщо проблема прищів турбує вас у дорослому віці, слід профілактично звернутися до ендокринолога. 
  • Генетика. Проблеми зі шкірою можна успадкувати. Якщо мама чи батько схильні до проблем зі шкірою, є вірогідність, що і дитині доведеться зустрітися з цією неприємністю. 
  • Дерматологічні передумови. Причиною може стати підвищена секреція сальних залоз, гіперкератоз. 
  • Нехтування особистою гігієною. Цей пункт, схоже, не треба уточнювати. Регулярне вмивання та догляд за шкірою можуть творити дива. Прищі на лобі та інших ділянках обличчя можуть бути наслідком банального бруду. 
  • Хибно підібрана доглядова косметика або часті дотики до обличчя. Не секрет, що добирати косметику для догляду за обличчям потрібно максимально ретельно. Якщо ви помітили, що прищі з’явилися після того, як ви почали застосовувати певний доглядовий протокол, то він вам не підходить. Можливо, він не годиться за типом, особливостями шкіри, або якийсь з компонентів погано сприймається організмом. 
  • Звичка вичавлювати прищі. Всі ми знаємо, як тягне самотужки розправитися з прищем, що вискочив на обличчі. Але видавлювання лише провокує появу нових висипань, тож від цієї антипрактики краще відмовитися взагалі. 
  • Нездорове харчування та/або нехтування питним режимом. Шкіра є візитівкою нашого здоров’я. Тому проблеми з нею можуть свідчити про те, що Ви зловживаєте жирною, смаженою, солодкою або іншою нездоровою їжею. Скаргу на гнійники та запалення на обличчі нерідко можна почути від любителів фаст-фуду. 
  • Шкідливі звички. Куріння та алкоголь негативно позначаються не тільки на організмі в цілому, але й на стані шкіри. Тому піклування про себе краще почати з відмови від шкідливих звичок. 
  • Проблеми травного тракту. Висипання (особливо рясні, маленькі, білі прищики) можуть свідчити про проблеми з ШКТ або з печінкою. Якщо Ви помітили подібне явище, не буде зайвим обстеження у гастроентеролога. 
  • Психоемоційні розлади. Депресія та стрес, психосоматичні прояви також можуть призводити до появи прищів. Сюди ж відносяться недосипання та недотримання режиму дня. Слідкуйте за своїм емоційним здоров’ям, і шкіра відгукнеться вдячністю і нормальним станом. 


Що таке підліткове акне? 

У період статевого дозрівання, підлітки проходять через справжню гормональну бурю, яка змінює їх зовнішність, характер, поведінку та реакцію на навколишній світ. Реагує на зміни в організмі й шкіра. Чи знали ви, що близько 80% підлітків страждають на вугрі, або ж підліткове акне? 

Проблема дебютує у віці 12-14 років у дівчат, 14-15 років у хлопців. Здебільшого це  прищі на підборідді, щоках, лобі, спині та плечах. . 

Андрогени стимулюють сальні залози до активнішого продукування себуму. В цей період шкіра може стати жирною, суміш себуму та відмерлих кліток шкіри блокує пори. Підліткове акне проявляється по-різному — від вугрової висипки та прищів до глибоких болючих кист.

По суті, треба просто пережити цей період, забезпечуючи шкірі підлітка підтримуючий догляд та:
  • Обов’язковий візит до дерматолога. Для зменшення проявів акне він зможе підібрати відповідний препарат, наприклад — ретиноїди місцевої дії. 
  • Підбір доглядових засобів для підлітків — косметика має бути делікатною та містити натуральні компоненти, з цим також допоможе ваш косметолог або дерматолог. 
  • Регулярне відстежування стану шкіри 
  • Дисципліна у виконанні всіх призначень. 
  • Апаратний догляд з портативними приладами Zemits, але до цього ми повернемося трохи пізніше. 


Як прибрати прищі за одну ніч? 

Оптимізм — це чудово. Але доведеться змиритися з тим фактом, що прибрати прищі за одну ніч не вийде. Вирішення цієї проблеми в будь-якому віці вимагає комплексного підходу, а саме: 
  • Консультація дерматолога; Тільки спеціаліст може підказати, як прибрати прищі без шкоди. 
  • Візити до косметолога — регулярні чистки шкіри. Це в жодному разі не панацея, проте допоможе підтримувати шкіру у пристойному вигляді та виграти час до появи нових прищів. 
  • Корекція режиму харчування — правильний раціон поліпшить стан ШКТ та шкіри відповідно. 
  • Дотримання гігієни та застосування доглядової косметики. 
  • Процедури на поліпшення стану шкіри. У боротьбі з прищами добре себе зарекомендували ультразвуковий скрабер, дарсонвалізація, озоно-плазмова терапія. 

Чому не треба давити прищі? 

Ми все про вас знаємо! Поговоримо про наше Guilty Pleasure… Мало хто зізнається, але ви не уявляєте, скільки людей таємно отримують психологічну розраду від вичавлювання прищів, або принаймні спостереження за процесом.

Інакше б не набули такої популярності на YouTube канали на кшталт доктора Сандри Лі (Dr Pimple Popper), яка знімає ролики, як видаляє прищі пацієнтам. 

А є люди, які давлять їх постійно, навіть найнепомітніші підшкірні прищі. Косметологи одноголосно рекомендують негайно відмовитися від цієї звички, самостійно або з допомогою психолога. Бо миттєве (і доволі сумнівне) задоволення не варте негативних наслідків, а саме:

  • Поява шрамів та пігментних плям — дуже часто вичавлений прищ з’являється знову. Ви знову його вичавлюєте. Ранка стає дедалі глибшою і зрештою перетворюється на шрам, який доведеться зводити лазером. 
  • Збільшення кількості прищів. Давите прищі на лобі — і вже скоро помічаєте, як вони з’являються на щоках та підборідді. Це наслідок неправильного поводження з прищами. 
  • Травматизація осередку запалення може посилити запальний процес та змусити його розповсюджуватися. 
  • Існує ризик зараження. Видавлюючи прищ, ви робите це не стерильними руками. Цілісність шкірного покриву порушується. Відтак бруд, пил, бактерії, що накопичуються на руках та під нігтями, можуть потрапити до рани і спричинити небезпечні процеси.

Доглядати за шкірою треба розумно. Якщо вас цікавить, як позбутися прищів в домашніх умовах, погляньмо на пропозиції Zemits Home Care. Апарати, про які ми розкажемо, стануть незамінним доповненням до комплексної противугрової терапії та поліпшать стан шкіри. 


Правильний догляд від Zemits 

Схвалені американськими косметологами та дерматологами, апарати Zemits для багатьох вже стали відповіддю на питання “як позбутися прищів в домашніх умовах”. 

Якщо говорити про апаратні методики боротьби з акне, першим на думку спадає дарсонваль. Пропонуємо поглянути на апарат дарсонвалю у портативному форматі Zemits PureKio. Каліфорнійська розробка поєднала в собі сторічний досвід дарсонвалізації та найновіші косметологічні технологї. 

Зручний портативний формат, SMART-система керування та рідкокристалічний дисплей зроблять догляд за шкірою не тільки ефективним, але й дуже зручним. Підходить для всіх типів шкіри. Чинить потужну протизапальну дію, паралельно профілактуючи вікові зміни. Позитивний результат у боротьбі з акне досягається внаслідок регуляції вироблення себуму. Шкіра стає більш сяючою та тонізованою. А як бонус, з цим апаратом можна ще й ефективно доглядати за волоссям та профілактувати алопецію. 

Ще один незамінний помічник у боротьбі з небажаними “гостями” на обличчі — апарат озоно-плазмової терапії Zemits AknoEvit. Як можна побачити з назви, це прилад для прицільної боротьби з вуграми та висипаннями різного походження. 
Апарат генерує озоново-плазмові хвилі, які позитивно впливають не тільки на поверхню шкіри, але й на її глибинні шари.

Достатньо 15 хвилин в день, щоб покращити стан шкіри, а додатково зміцнити клітинний імунітет та простимулювати синтез колагену та еластину. Результат — чиста, підтягнута шкіра і суттєве зменшення кількості прищів та висипань, аж до повного зникнення. 


І наостанок — про ультразвукові скрабери. Моделі Zemits Skin Expert та Zemits Sonosilk уможливлюють комфортний догляд салонного рівня в домашніх умовах та навіть поїздках. Поєднання ультразвукових хвиль та ергономічної лопатки скрабера забезпечують дієве, і водночас делікатне очищення обличчя. Скрабери ефективно видаляють забруднення з пор, залишки себуму, пил та зроговілі клітини, залишаючи після себе очищену та оновлену шкіру. М’яка дія скрабера нормалізує процес роботи сальних залоз. Скрабери не тільки зменшують кількість та вираженість акне, але й попереджають появу нових завдяки синьому світлодіоду з хвилею 430 нм. 


Раді допомогти Вам у досягненні чистої та здорової шкіри!  З любов’ю та турботою, ваша команда Zemits ❤️