Блог UA

Відновлення після тренування: що таке крепатура?

Blog UA
Перші тренування — завжди щось особливе. Так, тобі складно і фізично важко, але ти пишаєшся собою, адже ти нарешті берешся за себе і демонструєш готовність брати нову висоту. Ти стаєш кращою версією себе, і це не підлягає жодним сумнівам. А от на ранок… 

На ранок наступного дня тобі вже не хочеться ані вітати себе, ані повторювати подвиги у спортзалі, ані рухатися взагалі. Бо тіло почувається так, наче його зав’язали у вузол. Болять навіть ті м’язи, про існування яких ти раніше не здогадувався.

Кріпатура, або відтермінований м’язовий біль — “подруга” всіх без вийнятку фітнес-початківців. Вона любить “авідуватися” і до досвідчених спортсменів, коли вони збільшують навантаження. Кріпатура є ознакою того, що тренування пройшло вдало, і м’язи адаптуються до нового рівня складності.

Поговоримо про те, що таке крепатура і які існують способи для її полегшення. 

Кріпатура: що відбувається в організмі?

З погляду фізіології, тренування — це добровільний стрес для організму, внаслідок якого він стає більш витривалим та спалює калорії. А після стресу природно наступає відновлення (в нашому випадку) м’язів та адаптація. Після інтенсивних фізичних навантажень м’язи відчувають брак кисню. Тоді, для отримання необхідної енергії вмикається запасний механізм. 

Вода та вуглекислий газ розщеплюються, і наслідком цього розщеплення є вироблення молочної кислоти. Під впливом молочної кислоти розширюються судини, кров починає активніше приливати до м’язів. Молочна кислота також стимулює еритроцити віддавати максимум кисню. Наприкінці цього процесу молочна кислота прямує до печінки, де трансформується у глюкозу. 

Як бачимо, явище повністю природне і безпечне, навіть корисне. Але м’язи реагують на появу молочної кислоти саме больовим синдромом.


Чому виникла крепатура? 

Ознаки крепатури дуже прості — біль у м’язах, часто — доволі інтенсивний. Виникає, як правило, на ранок після тренувань. Причинами можуть слугувати: 
  1. Перше тренування — твій організм дещо “в шоці” від нового режиму, йому треба звикнути. 
  2. До тренування додається нова вправа.
  3. Вправа вже була у твоїй програмі, але її інтенсивність підвищилася. Це може бути пришвидшення темпу, збільшення повторів або робочої ваги, зменшення перерви між виконанням вправ). 

Це стосується не лише тренувань у спортзалі, але й будь-яких фізичних навантажень. Наприклад, “спіймати” крепатуру можна навіть на ранок після генерального прибирання. 

Повністю і швидко зняти крепатуру не вдасться, але існують способи значно полегшити неприємні симптоми. 

Які існують способи зменшити крепатуру? 

Крепатура минає сама, коли молочна кислота виводиться з м’язів природним шляхом. Явище виникає через 12 годин після тренування, посилюється впродовж 24-72 годин за 2-7 днів зникне повністю. Але, якщо біль терпіти немає сил, або треба терміново кудись бігти, є способи зменшити неприємні прояви і прискорити відновлення після тренування, а саме: 
  • Прийняти ванну або гарячий душ. Кров прилине до м’язів, і прискорить їх розслаблення та відновлення. УВАГА! Цей метод працює тільки на крепатуру, він протипоказаний у випадку травми чи розтягнення м’язів. 
  • Помазати місця, де болить, спортивним гелем. Часто це гелі на основі трав, створені спеціально для зняття крепатури. Їх використовують у своїй практиці професійні спортсмени.
  • Поспати. Сон найкраще відновлює організм, в тому числі й втомлені м’язи. 
  • Ручний самомасаж — просто розім’яти, де болить. Якщо є знайомі масажисти, можна спитати в них, як робити це якнайефективніше. 
  • Самомасаж з апаратом догляду за тілом Zemits BodyLuxx. Найбільш простий, дієвий та технологічний спосіб сказати надокучливій гості “бувай”. 


Про Zemits BodyLuxx 

Портативна система для самомассажу Zemits BodyLuxx була створена інженерами з США на запит професійних спортсменів. Апарат являє собою перкусійний масажер-пістолет, здатний розслабити та відновити будь-яку групу м’язів тіла у найкоротший термін. 

Масажер придатний як для самовідновлення у домашніх умовах, так і для професійного використання у масажних кабінетах та СПА-центрах. Також незамінний для офісних працівників та фрілансерів, тобто для тих, чия робота та спосіб життя переважно сидячий. Буде корисним і для людей з обмеженою здатністю руху, в тому числі літніх людей, але в цьому випадку перед застосуванням необхідно проконсультуватися з лікарем. Має 6 насадок, призначених для різних груп м’язів, а саме: 

  1. Велику круглу насадку — ідеальну для розминки та релаксації великих груп м’язів (груди, спина, стегна);
  2. Пласку насадку — для опрацювання стегон, ніг, рук, ступнів. 
  3. U-подібну насадку — ця насадка розроблена спеціально для делікатних ділянок тіла — шия, масаж вздовж хребта. 
  4. Грибоподібну насадку — чудово полегшує біль у спині, ліквідує затиски та пропрацьовує соляні відкладення. 
  5. Лопатоподібну насадку — підходить для всього тіла, гарно зарекомендувала себе при масажі плечей та передпліччя. 
  6. Кулевидну насадку, вона ж “куля” — для дрібних груп м’язів.

Апарат здатний працювати у 20 різних режимах потужності, що дозволяє йому підлаштовуватися під індивідуальну чутливість кожного користувача. Цим зумовлений виключний комфорт процедури. 


Пристрій розрахований на 2400 ударів на хвилину, оснащений багаторівневою системою регулювання процедури Touch Control. У комплекті до нього поставляється зручна сумка для транспортування. Така ідея надзвичайно прийшлася до душі спортсменам, які залюбки возять прилад з собою на змагання. 

BodyLuxx сприяє глибокій релаксації тіла, усуненню м’язових спазмів. Внаслідок виведення молочної кислоти з м’язів, чудово знімає крепатуру. Крім того, поліпшує кровообіг та внутрішньоклітинний обмін речовин. Покращує насичення клітин киснем. Чинить протизапальну дію на м’язову тканину. Має досконалу комплектацію для повноцінного догляду за тілом. 

Догляд за тілом — це передусім його здоров’я та хороше самопочуття. Спробуй наш апарат, та змінюйся на краще. З Zemits BodyLuxx крепатура — це не проблема.